Sari la conținut

FarmSustainaBl

Monitorizarea gazelor cu efect de sera. Actiune
imediata. Eficientizarea costurilor.

Soluția modernă pentru ferme sustenabile

În urma activității de cercetare derulată pe o perioadă de 3 ani, BEIA CONSULT INTERNAȚIONAL împreună cu o echipă de specialiști și cercetători a dezvoltat solutia FarmSustainBl ce permite producătorilor din zootehnie să-și eficientizeze costurile și să crească nivelul de sustenabilitate.  

Soluția FarmSustainaBl colectează datele și analizează parametrii principali din fermele zootehnice cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și optimizare a lanțului de producție animalieră.

Parametrii colectați și analizați includ:  
– emisiile de gaze cu efect de seră
– poluanți atmosferici
– temperatură ambientală
– umiditate atmosferică

De ce ai nevoie de soluția FarmSustainaBl?

Emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul “agricultură” au reprezentat 17% din totalul emisiilor de GES la nivel național, ajungând la 18.316 kt CO2 echivalent în anul 2020. Aceste emisii rezultă din mai multe tipuri de surse ce includ fermentația enterică, managementul gunoiului de grajd, utilizarea energiei și practicile de gestionare a terenurilor agricole. 

Deși la nivel european și național nu există în acest moment o cerință legislativă care să vizeze direct reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură, unele aspecte cheie sunt incluse în diferite cerințe legislative, cum ar fi Politica Agricolă Comună, Directiva Nitrați (Directiva 91/676/EEC), Ordinul nr. 269/2020 privind instalațiile pentru creșterea intensivă a animalelor de fermă și altele.

Fermierii au posibilitatea de a se pregăti din timp pentru reglementările ce bat la ușă atât la nivel european cât și la nivel național cu soluțiile potrivite care să contribuie la monitorizarea gazelor cu efect de seră și reducerea impactului.

Părerea specialiștilor

FarmSustainaBl este o platformă web care colectează și analizează datele despre fermele zootehnice pentru a oferi recomandări părților interesate (fermieri, consultanți, comercianți) în vederea luării deciziilor de management pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi poluanţi atmosferici. 

“Prin utilizarea platformei putem stimula producătorii din zootehnie să își reducă emisiile în cadrul operațiunilor curente din cadrul fermei și astfel se obține o îmbunătățire a calității aerului dintr-o anumită zonă, cu un puternic impact de mediu.”

Adrian Pasat
Cercetător Beia Consult Int.

Beneficiile principale ale solutiei FarmSustainaBl

Platforma Farmsustaiabl are un puternic impact social deoarece susține producătorii din zootehnie să se mențină pe piața și chiar să se dezvolte în contextul noilor cerințe ce reglementează schimbările climatice.

1. Culege, prelucrează și centralizează datele din fermele zootehnice.
2. Oferă recomandări pe baza cărora fermierul poate acționa imediat.  
3. Contribuie la identificarea acțiunilor necesare reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirii calității aerului.

Farmsustaiabl permite integrarea cu sisteme de ventilatie (deschiderea ferestrelor, pornirea ventilatoarelor), ofera serviciu de notificari alerte si optional serviciu de raportare.

Contact