Sari la conținut

CALITATE AER

S-a afirmat de multe ori ca aerul este unul dintre cele mai esentiale elemente pentru supravietuirea organismelor vii. Nu numai ca avem nevoie de aer, dar avem nevoie si de aer curat, fara poluare, pentru dupravietuirea noastra. Aceste afirmatii au devenit foarte clare de cand am inceput sa observat si sa experimentam efectele negative ale calitatii proaste a aerului asupra sanatatii si calitatii vietii noastre. 

 

Poluarea este una dintre cele mai mari probleme care afecteaza calitatea vietii oamenilor in orase. De aceea este foarte important procesul de monitorizare calitate aer, atat pentru o inreprindere, cat si pentru persoane. 

Te-ai intrebat vreodata cum este afectata sanatatea umana de catre poluare? Daca ai o ferma sau vrei sa monitorizezi aerul din incinte, cu siguranta ar trebui sa cunosti anumite aspecte.

Iata cum este afectata sanatatea de catre poluare:

  • Bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC)

  • Cancer pulmonar

  • Bolile coronariene

  • Accident vascular cerebral

  • Infecție a tractului respirator inferior

Majoritatea surselor de poluare a aerului exterior necesită o acțiune constantă și intensivă din partea factorilor de decizie la nivel local, național și regional care lucrează în sectoare precum transportul, energia, gestionarea deșeurilor, planificarea urbană și agricultura.

Exista solutii IoT de tip Smart Environment care te pot ajuta sa monitorizezi calitatea aerului si sa ai un serviciu de automatizare pentru ferma ta. Aceasta masurare a calitatii aerului se realizeaza prin controlul mai multor parametri.

Ce inseamna de fapt poluarea aerului?

Poluarea aerului consta în depasirea cantitatii normale de dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) si monoxid de carbon (CO) din aer, stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).Poluarea aerului consta in depasirea cantitatii normale de dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) si monoxid de carbon (CO) din aer, stabilita de Organiztia Mondiala a Sanatatii (OMS).​

Indicele de calitate a aerului măsoară calitatea acestuia. Acesta arată cantitatea și tipurile de gaze dizolvate în aer. Indicele de calitate a aerului este compus din 8 poluanți (PM10, PM2.5, NO2, SO2, CO, O3, NH3 și Pb).

Există 6 categorii de aer în indicele de calitate menționat anterior. Acestea fac referire doar la calitatea aerului. Să le enumerăm: bun, satisfăcător, moderat, sărac, foarte sărac și sever.

MONITORIZAREA CALITATII AERULUI

Monitorizarea calitatii aerului este un proces utilizat pentru a determina calitatea existenta a aerului, astfel evaluand eficacitatea programelor de control si pentru a identifica zonele care necesita restaurare. 

Poluantii precum monoxidul de carbon (CO), particulele (PM 10 si PM 2.5), compusii organici volatili (COV), protoxidul de azot (NOX), dioxizii de sulf (SO2) sunt monitorizati in cadrul programului NAMP cu ajutorul agentilor precum CPCB, SPCB, NEERI etc. Monitorizarea se efectueaza pe o durata de 24 de ore cu o frecventa de doua ori pe saptamana.

BENEFICIILE MONITORIZARII CALITATII AERULUI

Calitatea aerului nu este aceeasi peste tot in lume si este diferita in functie de modelul geografic si de conditiile meteorologice. Acesta este motivul pentru care diferite zone au niveluri diferite de calitate a aerului la momente diferite.

Beneficii importante ale calitatii aerului:

  1. Datele colectate din monitorizarea calitatii aerului ne ajuta sa evaluam impacturile cauzate de calitatea slaba a aerului asupra sanatatii publice
  2. Datele privind calitatea aerului ne ajuta sa stabilim daca o zona indeplineste standardele de calitate a aerului elaborate de CFCB, OMS sau OSHA
  3. Datele colectate din monitorizarea calitatii aerului ne-ar ajuta in primul rand sa identificam zonele poluate, nivelul d epoluare si nivelul calitatii aerului
  4. datele despre calitatea aerului ne ajuta sa intelegem rata mortalitatii din orice locatie din cauza poluarii aerului. De asemenea, putem evalua si compara bolile/tulburarile pe termen scurt si lung care sunt rezultatul poluarii aerlui
  5. Pe baza datelor colectate, pot fi concepute masuri de control pentru protectia mediului si a sanatatii tuturor organismelor vii

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este aerul din incinte. Calitatea aerului din interior (IAQ) se refera la calitatea aerului din interiorul si din jurul cladirilor si structurilor, in special in ceea ce priveste sanatatea si confortul ocupantilor cladirii. Intelegerea si controlul poluantilor obisnuiti din interior te poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sanatate in interior. Efectele asupra sanatatii cauzate de poluantii din aerul din interior pot fi experimentate la scurt timp dupa expunere sau ani mai tarziu.

Calitatea aerului este important in multe zone si locuri, iar echipamentele noastre pot fi foarte eficiente indiferent de context. Fermele prezinta din ce in ce mai mult interes fata de astfel de servicii, laolalta cu alte beneficii. Pentru ca monitorizarea dioxidului de carbon este estential la o ferma de bovine si nu numai, automatizarea unei ferme este urmatorul pas pe care trebuie sa il faci.

Efectele pozitive ale automatizarii unei ferme

Agricultura nu este o sarcina usoara. De la plantare pana la recoltare, pentru o cultura reusita trebuie facuti mai multi pasi. In timp ce agricultura poate parea un proces simplu, multi fermieri inca petrec mai mult timp in campurile lor, mai degraba decat cu familiile lor acasa.

Din fericire, tehnologia moderna face posibil ca fermierii sa petreaca mai putin timp la ferma si mai mult timp cu oamenii pe care ii iubesc. Utilizarea automatizarii a fost intr-o crestere constanta în industria agricola. Din ce in ce mai multi fermieri incorporeaza dispozitive de automatizare in sarcinile lor zilnice pentru a-si face munca mai usoara, mai eficienta si pentru a creste cantitatea de productie pe care o obtin din munca lor.

Ce este automatizarea unei ferme?

Automatizarea fermei este utilizarea de masini agricole, senzori chimici, sisteme informatice, electronice si gestionarea datelor pentru a reduce nevoia de munca umana in operarea echipamentelor si luarea deciziilor. Prezenta sistemelor de automatizare a fermelor a fost o inovatie binevenita.

Ce tehnologii sunt folosite pentru automatizarea fermelor?

  • Automatizarea recoltei
  • Tractoare autonome
  • Drones
  • Semanat si plivitul

Daca iti doresti sa descoperi mai multe despre acest subiect, vezi aici toate detaliile de care ai nevoie.